Χεκίμογλου Αχιλλέας (tovima.gr)
Με ακόμη 18 ευρώ ανά τετράμηνο (χωρίς τον ΦΠΑ) θα επιβαρυνθεί ο μέσος οικιακός καταναλωτής ρεύματος λόγω της αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που έρχεται να καλύψει τις «τρύπες» της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρουν, ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) πρότεινε να αυξηθεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) μεσοσταθμικά κατά 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όμως με μία σειρά μέτρων που έχει λάβει -και θα λάβει- το υπουργείο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Όπως σημειώνουν, η απρόσμενη και εντονότατη διείσδυση φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια (εγκαταστάθηκαν 888 MW με υψηλότατη εγγυημένη τιμή 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα) επέφερε επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του οποίου επιδοτούνται από το Δημόσιο. Έτσι, ένα τμήμα αυτής της «τρύπας» θα καλυφθεί από τον μέσο οικιακό καταναλωτή με περίπου 18 ευρώ (προ ΦΠΑ) ανά τετράμηνο.
Όπως μεταδίδουν στελέχη του υπουργείου, το μεσοσταθμικό κόστος της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στην ηπειρωτική χώρα ανέρχεται περίπου σε 70-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η λιγνιτική ενέργεια 55 και το φυσικό αέριο 105), όταν το κόστος των ΑΠΕ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο και φτάνει τα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, ενώ η αιολική μεγαβατώρα κοστίζει 90 ευρώ, η φωτοβολταϊκή φτάνει τα 420 ευρώ.
Έτσι, εκτιμάται ότι το κόστος της ενέργειας από ΑΠΕ θα αυξηθεί λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής των φωτοβολταϊκών και, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, επιλογή της χώρας είναι η διαφορά του κόστους μεταξύ των συμβατικών καυσίμων και των ΑΠΕ να επιδοτείται και η ενέργεια να αγοράζεται στο σύνολό της σε σταθερή και εγγυημένη τιμή.
Τα έσοδα του λογαριασμού ΑΠΕ προέρχονται από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ στην προημερησία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ), το κόστος των θερμικών συμβατικών σταθμών, την επιβολή ειδικού τέλους στη λιγνιτική παραγωγή, την πώληση Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου, την παρακράτηση του 25% του τέλους της ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Έξοδα του λογαριασμού είναι οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ βάσει της εγγυημένης τιμής.
Το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται απευθείας από τους τελικούς καταναλωτές και καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της αξίας της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας και του αθροίσματος των εσόδων του λογαριασμού.
Πηγές του ΥΠΕΚΑ σημειώνουν ότι η αύξηση της διείσδυσης των φωτοβολταϊκών, τα οποία απολάμβαναν «υψηλότατες εγγυημένες τιμές καθώς και το προνόμιο να διατηρούν "κλειδωμένη" την εγγυημένη τιμή μετά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, εξαιτίας της ύφεσης και της δεινής δημοσιονομικής κατάστασης, δεν ακολούθησε τον υψηλό ρυθμό διείσδυσης είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει να δημιουργείται έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό». Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η διείσδυση φωτοβολταϊκών σταθμών κορυφώθηκε πρόσφατα και επιδείνωσε το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού.
«Η πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το διογκούμενο έλλειμμα με στόχο αυτό να μηδενιστεί τον Δεκέμβριο του 2014 σύμφωνα και με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας, προχώρησε στην ανάληψη μέτρων προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επιβαρυνθούν υπέρογκα οι τελικοί καταναλωτές επιμερίζοντας το βάρος δίκαια» σημειώνουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ.
Έτσι, επικαλούνται τη λήψη μίας σειράς μέτρων, όπως η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η επιβολή ειδικού τέλους στην παραγόμενη ενέργεια από λιγνίτη, η αναστολή της σύνδεσης για νέα φωτοβολταϊκά και υπογραφής νέων συμβάσεων πώλησης, ο προσδιορισμός ποσοστού της εισφοράς υπέρ της ΕΡΤ ως έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού, η επιβολή έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ -και η κατοπινή αύξησή της για τα καινούρια φωτοβολταϊκά-, η κατάργηση της πρόβλεψης για διατήρηση της τιμής αποζημίωσης μεταξύ παραγωγού και ΛΑΓΗΕ και η αποζημίωση της παραγόμενης ενέργειας ΑΠΕ από τους προμηθευτές με άλλη τιμή.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, τα μισά μέτρα στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων και στον περιορισμό των εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού. «Όλα αυτά οδήγησαν σε πολύ μικρότερη αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ από αυτή που εισηγείτο ο Λειτουργός της Αγοράς και θα αποφάσιζε η ΡΑΕ αν δεν είχαν ληφθεί τα ανωτέρω μέτρα» σημειώνουν.
Επίσης, σχολιάζουν και την έκτακτη εισφορά στις ΑΠΕ, την οποία χαρακτηρίζουν ως επιβεβλημένη, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο τελικός καταναλωτής, αφού «οι εγγυημένες τιμές αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά ήταν υψηλές και δεν ακολούθησαν τη μείωση του κόστους κατασκευής, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε υψηλούς βαθμούς απόδοσης που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%».
«Παρά την επιβολή της εισφοράς υπήρξε έξαρση νέων εγκαταστάσεων που η παραγωγή τους υπόκειται στην εισφορά αυτή, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες» καταλήγουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος.
19/7/13
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου