Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Ποια ανάπτυξη, με ποιους πολίτες και με ποια εργαλεία σε εποχή κρίσης

Μαργαρίτα Καραβασίλη*
«Η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτεία αποτελεί τροχοπέδη κάθε δημιουργικής προοπτικής και δράσης, όπως επισημαίνει με άρθρο της στην «ΗτΣ» η Μαργαρίτα Καραβασίλη, τονίζοντας πως «αποτελεί ταυτόχρονα αφορμή για ασυνείδητες, σπασμωδικές αντιδράσεις, που ευκαιριακά χειραγωγούνται από κάθε είδους συμφέροντα, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, όπως η σημερινή»!
Η υποβάθμιση του φυσικού χώρου και της ποιότητας ζωής μας δεν είναι παρά η συνέπεια της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης διαχρονικής καταστροφής από την εντατική και ανορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, αλλά και από την επιβολή μη βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, που ανέτρεψαν -σταδιακά- πολιτισμικές αναφορές και πανανθρώπινες αξίες.

Παρ' όλα αυτά οι μέχρι σήμερα πολιτικές και πρακτικές, που κινούνται στον χώρο είτε της θεωρητικής πολιτικολογίας, είτε της σκόπιμης αδιαφορίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συστατικών της ισόρροπης εξέλιξης, αφενός δεν έχουν παρέμβει ουσιαστικά, αφετέρου άφησαν αναξιοποίητο το ανθρώπινο δυναμικό καθοδηγώντας το σκόπιμα, είτε σε αδράνεια είτε στην παθητική αποδοχή στοχευμένων επιλογών μεμονωμένων συμφερόντων.

Ποια ανάπτυξη, με ποιους πολίτες και με ποια εργαλεία σε εποχή κρίσης
Η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών προς την πολιτεία αποτελεί τροχοπέδη κάθε δημιουργικής προοπτικής και δράσης και ταυτόχρονα αφορμή για ασυνείδητες, σπασμωδικές αντιδράσεις, που ευκαιριακά χειραγωγούνται από κάθε είδους συμφέροντα, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, όπως η σημερινή!
Η ανάγκη για μια πορεία ριζικής αλλαγής και προσαρμογής στα διαφοροποιούμενα δεδομένα για τη βελτίωση των όρων ποιοτικής εξέλιξης που επηρεάζουν την επιβίωση του ανθρώπου είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτή και εκφράζεται αδιαλείπτως από ανθεκτικές κοινωνικές ομάδες.

Ποια ανάπτυξη, με ποιους πολίτες και με ποια εργαλεία σε εποχή κρίσης
Ταυτόχρονη είναι και η απαίτηση για μια συνεκτική και σταθερή πορεία προόδου, που θα εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια και ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, είναι πλέον κοινή συνισταμένη μιας διαρκώς αυξανόμενης μερίδας της κοινωνίας των πολιτών.
Προστασία περιβάλλοντος
Οι παραπάνω διαπιστώσεις, που βασίζονται σε πολλών ετών εμπειρία, μας οδήγησαν στην ανάγκη να δώσουμε μια ουσιαστική απάντηση στην αδράνεια της ελληνικής κοινωνίας, που περιορίζεται σε στείρα κριτική ή/και απαισιόδοξες πρακτικές, μέσα από συλλογικές δράσεις και ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση κάθε πολίτη για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς σκόπιμη επιλεκτικότητα.
Απευθυνθήκαμε έτσι σε ενεργούς πολίτες, που έχουν αποβάλει εγωισμό και βουλιμία και διατηρούν λογικές σύγχρονες και θαρρετές, που οραματίζονται νέες δομές για μια ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται απλά στην ποσοτική μεγέθυνση της παραγωγής και της οικονομίας, αλλά και στην κοινωνική ευημερία και στην προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως στην ποιοτική εξάπλωση, αλλά και που διαθέτουν φαντασία, δημιουργικές ιδέες, έμπνευση, όραμα, τόλμη και αυταπάρνηση, ώστε να διεκδικήσουν ειρηνικά και τεκμηριωμένα τα συλλογικά αγαθά, που οι μέχρι σήμερα πολιτικές ηγεσίες τους έχουν στερήσει.
Αποδεχτήκαμε ένα Πλαίσιο Αρχών και ιδρύσαμε μια Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, με την επωνυμία «Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη», με τον διακριτικό τίτλο CISD. Σκοπός μας είναι η διαμόρφωση μιας άλλης άποψης για την ανθρώπινη συνύπαρξη, βασισμένης στην αξιοπρέπεια, στην αλληλεγγύη, στην ανεκτικότητα και στον σεβασμό της πολυ-πολιτισμι­κότητας, με επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων κουλτούρας και κοσμο-θεωρίας κάθε εμπλεκομένης κοινωνικής ομάδας. Επιπλέον, επιδιώκουμε τη διασφάλιση ενός υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος, μέσα από μια σφαιρική θεώρηση πολιτικών και στρατηγικής και μέσα από ένα σαφές σχέδιο δράσης, που θα βασίζεται στη συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Αειφόρος ανάπτυξη
Θεωρούμε ότι η Αειφόρος Ανάπτυξη προσφέρει προοπτική για διέξοδο από την πολύμορφη κρίση, μπορεί να εξασφαλίσει τη μελλοντική ισορροπία για τη βελτίωση των όρων ποιοτικής εξέλιξης που επηρεάζουν την επιβίωση του ανθρώπου και να εγγυηθεί μια συνεχή πορεία αλλαγής και προσαρμογής στα διαφοροποιούμενα δεδομένα. Συνεπώς αποτελεί πρόκληση για πρωτοβουλίες και δράση, ώστε να εμπεδωθεί η συνείδηση της ποιοτικής και ισόρροπης εξέλιξης του ανθρώπου, με κύριο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το CISD αποτελεί εργαλείο εντοπισμού κρίσιμων προβλημάτων σε όλα τα πεδία και επίπεδα που αφορούν στην αειφόρο ανάπτυξη (οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον), εργαλείο έρευνας,από έγκυρους εμπειρογνώμονες, αλλά και Επιθεώρησης & Ελέγχου των πράξεων και πρακτικών της Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα με τη συμμετοχή εξειδικευμένων, ανεξάρτητων επιστημόνων και κυρίως εργαλείο σύνθεσης και προτάσεων προοπτικής με την ανοικτή συμμετοχή ευαισθητοποιημένων πολιτών που συνεχίζουν να ελπίζουν, και να αγωνίζονται!

* Πρόεδρος CISD (Citizens' Inspectorate for Sustainable Development) πρωην Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ΥΠΕΚΑ
.imerisia.gr
29/12/12 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin