Νίκος Χατζηνικολάου : Πάμε να καλημερίσουμε τώρα τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου.
N.X : Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από το επίκαιρο θέμα, που είναι και δυσάρεστο θέμα. Μιλώ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τις αυξήσεις που φαίνεται ότι έρχονται. Θέλω να ρωτήσω, γιατί γίνονται οι αυξήσεις αυτές σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των πολιτών πραγματικά πετσοκόβονται, εξανεμίζονται και πόσο σίγουροι είμαστε ότι δεν θα δημιουργηθεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα στα πολύ χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή ότι δεν θα έχουμε σπίτια που δεν θα βυθιστούν στο σκοτάδι;
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Κύριε Χατζηνικολάου, απ΄ ότι ξέρω δεν έχει γίνει καμία αύξηση.
N.X : Προαναγγέλλονται όμως. Προτείνονται από τη ΔΕΗ και πρέπει να προλάβουμε το θέμα.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Βεβαίως. Απ’ αυτή την άποψη έχετε δίκιο. Κοιτάξτε. Η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρία, λειτουργεί με τους κανόνες που λειτουργεί, έκανε μια πρόταση, το κράτος όμως έχει τους μηχανισμούς του. Παρεμβαίνει μια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία παίρνει τη πρόταση της ΔΕΗ, την επεξεργάζεται και στη συνέχεια προτείνει στη Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αποφασίζει. Επομένως, νομίζω ότι είναι άδικο να δημιουργείται ένας πανικός, όταν υπάρχει αυτός ο μηχανισμός που σας προανέφερα. Η Κυβέρνηση θα πάρει όλα τα στοιχεία που θα έρθουν από τους αρμόδιους φορείς, έχουν δοθεί ήδη δείγματα γραφής ότι δεν υπάρχει αναλγησία, κοινωνική αναλγησία. Χθες, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου έκανε δηλώσεις οι οποίες απηχούν τις θέσεις του Υπουργείου, ότι η ενδεχόμενη αύξηση λόγω των αντικειμενικών συνθηκών, θα είναι μικρή, πολύ μικρή.
N.X: Εδώ, στις προτάσεις της ΔΕΗ όπως διαβάζω για παράδειγμα στη σημερινή Καθημερινή, βλέπω προτάσεις από 14,5 έως 48,7%. Αυτό το 48,7 ακούγεται εφιαλτικό.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ναι. Έχετε δίκιο. Έτσι ακούγεται. Αλλά, σας επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί…
N.X : Είναι βέβαια και η περίοδος αυτή, που τα εισοδήματα έχουνε μειωθεί….
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να μην πανικοβάλλεται με τη διάσταση που δίνεται. Η πρόταση της ΔΕΗ θα πάει στη ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εισηγηθεί και το ΥΠΕΚΑ θα πει τη γνώμη του.
N.X : Κύριε Υπουργέ, είναι κρίσιμο θέμα κυρίως για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Εγώ μιλώ κυρίως γι΄αυτά, αυτή τη στιγμή. Μιλώ για τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να ζήσουν στο σκοτάδι. Θα έχουμε τέτοια, στην Ελλάδα του 2012.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ο αρμόδιος Υφυπουργός Ενέργειας με την ομάδα του, μέχρι τώρα κάνουν μια εξαιρετική δουλειά. Έχει δείξει δείγματα μεγάλης ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας. ΄Ηδη δήλωσε χθες, ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Δε νομίζω δηλαδή ότι πρέπει να υπάρχει πανικός. Υπάρχουν οι μηχανισμοί του κράτους.
N.X : Και είναι και μονοπωλιακή εταιρία και γι΄αυτό υπάρχει πανικός, διότι δεν έχει κανείς άλλη λύση.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Δεν πρέπει κ. Χατζηνικολάου. Και παρακαλώ με το κύρος σας και τη σωφροσύνη σας να συμβάλλετε σ΄αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Είναι μια διαδικασία η οποία μεγεθύνεται χωρίς νόημα.
N.X : Εγώ θέλω αν διαθέτω αυτό που λέτε, δηλαδή όποιο δημοσιογραφικό κύρος, να συμβάλλω ώστε να περιοριστούν οι αυξήσεις και ιδίως για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Βεβαίως. Και κάνετε εξαιρετικά τη δουλειά σας, λέγοντας αυτό.
N.X : Εγώ κρατώ ότι δεν θα υπάρξει κοινωνική αναλγησία και θα το παρακολουθούμε από κοντά το θέμα. Θέλω να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε τα δημοσιεύματα, ιδίως αυτό της REALNEWS τη Κυριακή, για την έκθεση των τριών επιστημόνων η οποία δόθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σχέση με τους Υδρογονάνθρακες και την προοπτική αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων στη χώρα. Καταλαβαίνετε ότι, μέσα στην απελπισία που υπάρχει και λόγω της κρίσης, αυτό ανάβει ένα φωτάκι ελπίδας. Και θέλω να ρωτήσω, από την ενημέρωση που έχετε και από τα επίσημα στοιχεία που έχετε, πόσο μπορούμε να ελπίζουμε, σε τι βαθμό μπορούμε να ελπίζουμε και σε τι χρόνο μπορεί να εξελιχθούν όλα αυτά.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Δεν είναι μόνο η ενημέρωση η υπηρεσιακή, ας την πούμε έτσι, η Υπουργική. Δουλεύω σε αυτό τον τομέα πάρα πολλά χρόνια. Πολλές δεκαετίες. Και γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο.
N.X : Σωστό. Δουλεύετε ως επιστήμονας στον τομέα αυτό.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ως επιστήμονας και για μένα προέχει αυτό περισσότερο τη δεδομένη στιγμή. Είναι και αυτό το ζήτημα κάτι αντίστοιχο με το προηγούμενο που με ρωτήσατε. Δηλαδή, η δημιουργία ενός πανικού, μιας έντασης, τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη μιας «ψύχωσης», για κάποια πράγματα τα οποία παντού αλλού ακολουθούν μια λογική, μια σειρά. Η χώρα βρίσκεται σε μια γεωδυναμική, ας την πούμε έτσι, θέση στην υδρόγειο σφαίρα, η οποία προδιαθέτει να σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν τέτοιου είδους πόροι. Δια της συγκρίσεως με άλλα πρότυπα τα οποία υπάρχουν στη χώρα. Στην επιστήμη είναι σύνηθες να γίνονται υποθέσεις, να στηρίζονται επιστημονικά αυτές οι υποθέσεις, να αναπτύσσονται μοντέλα, να χαρακτηρίζονται στατιστικά ως προς τον βαθμό πιθανότητας που έχουν αυτά τα μοντέλα και μετά απ΄ αυτό έπεται πάντα η επιβεβαίωση. Η Επιστήμη πέρα από τη θεωρητική της τεκμηρίωση, προβλέπει και τη μέτρηση, προβλέπει δηλαδή και την επιβεβαίωση αυτών των υποθέσεων. Στη χώρα μας λοιπόν, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, με βάση μια συστηματική, αθόρυβη και ομαδική δουλειά, θα το ξαναπώ το όνομα, το ξέρει όλη η Ελλάδα, έχει κουραστεί να το ακούει, του Υφυπουργού Μανιάτη, ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο να μεθοδεύει ακριβώς αυτό.
N.X : Ξέρετε από πότε γίνεται στην Ελλάδα, εσείς το ξέρετε φαντάζομαι αλλά οι ακροατές μας δεν το ξέρουν, από πότε γίνεται συζήτηση για τα κοιτάσματα ιδίως στο Ιόνιο; Έχω δημοσιεύματα, θα τα δείτε την Κυριακή κ. Υπουργέ, της δεκαετίας του 1930 για το Κατάκολο, όπου Κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχεται Αμερικανική εταιρία η οποία επρόκειτο να κάνει έρευνες, οι οποίες δεν έγιναν ποτέ.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Το ξέρω. Και αντίστοιχες γεωφυσικές έρευνες στον Κορινθιακό Κόλπο, σας λέω εγώ, επίσης από τη δεκαετία του ’30. Εγώ όμως δεν θέλω να αναφέρομαι στην Ελλάδα εκείνη. Δεν θέλω να αναφέρομαι στην Ελλάδα εκείνης της εποχής. Γιατί…
N.X : Ναι, αλλά δεν πρέπει τουλάχιστον να βεβαιωθούμε τι ισχύει και τι όχι;
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ακριβώς. Αυτό λοιπόν ξεκίνησε να γίνεται. Με μια συστηματική δουλειά, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο πεδίο. Αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα.
N.X : Από αυτά τα Νορβηγικά πλοία που βρίσκονται στο Ιόνιο, έχουμε κανένα νέο;
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Το κύριο Νορβηγικό πλοίο, το “Nordic Explorer” έχει ολοκληρώσει το 30% της ερευνητικής φάσης και η εικόνα είναι ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου για να ολοκληρώσει αυτή την πρώτη φάση, βάση του χρονοδιαγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα, γίνονται δουλειές συγκεκριμένες.
N.X : Λέτε πως η εικόνα είναι ενδιαφέρουσα, που σημαίνει ότι έχουμε ελπίδες.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ε, βέβαια. Προφανώς. Αλλά πρέπει να μετρηθούν αυτά τα πράγματα.
N.X : Μάλιστα. Κατάλαβα.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Το Νοέμβριο του ’13 θα τελειώσει η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, διότι αυτό που γίνεται τώρα είναι η διαπίστωση των δομών. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε την ερμηνεία και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εμπορίας και της προώθησης των δεδομένων στη πετρελαϊκή αγορά. Και εδώ, θα σας δώσω και την είδηση, ότι υπάρχουν ήδη εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρίες.
N.X : Αυτό είναι πολύ θετικό. Που σημαίνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει και μια προεξόφληση αποτελεσμάτων.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοιου είδους…
N.X : …εντάξει, εντάξει. Το καταλαβαίνω. Καλά κάνετε και δεν μπαίνετε σε νούμερα, αλλά…
Ευάγγελος Λιβιεράτος : …. τρελαίνουμε τον κόσμο. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι να ξέρει ο κόσμος ότι η προκήρυξη του γύρου των παραχωρήσεων, που είναι και η ουσία, προγραμματίζεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του ’14. Επομένως, έχουμε πρόγραμμα και πάμε καλά κ. Χατζηνικολάου.
N.X : Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Πείτε μου σας παρακαλώ κάτι που είναι μόνιμο ερώτημα, που το ακούω από φίλες και φίλους ακόμα και στο δρόμο περπατώντας. Όταν λέω ότι πρέπει να δούμε το θέμα της ΑΟΖ και να ανοίξουμε τις συζητήσεις που πρέπει και να κάνουμε αυτά που πρέπει, με ρωτούν πολλοί : εάν βρούμε κοιτάσματα και εάν λύσουμε όλα τα θέματα με τις ΑΟΖ και τα υπόλοιπα, αυτά τα κοιτάσματα θα τα εκμεταλλευθεί η χώρα, ή θα περάσουν, δια ενός αυτοματισμού με βάση όσα έχουμε υπογράψει τα τελευταία δυόμιση χρόνια, στα χέρια των δανειστών;
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;
N.X : Θέλω απάντηση να έχω από σας. Λέγονται. Λέγονται και το ξέρετε…
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Είστε νομικός. Η εκτέλεση συμβάσεων που ισχύει το Ελληνικό Δίκαιο και ότι συνδέεται με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είναι εκτός του συμβατικού πλαισίου.
N.X : Δεν είμαι νομικός, αλλά από τα λίγα νομικά που έχω διαβάσει συμφωνώ μαζί σας ότι είναι έτσι. Με τα λίγα νομικά του Παντείου, συμφωνώ μαζί σας.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Αυτά είναι κυριαρχικά δικαιώματα. Και νομίζω ότι και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπό την επιστημονική του ιδιότητα κιόλας, το έχει εξηγήσει και το έχει εξαντλήσει αυτό το θέμα. Μη γυρίζουμε στα ίδια.
N.X : Να κλείσουμε τη συζήτησή μας. Έχω πάρα πολλά μηνύματα που λένε: «κακώς, όταν σου είπε ο κ. Λιβιεράτος ότι η Κυβέρνηση έχει κοινωνική ευαισθησία, δεν του απάντησες ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή συμπολίτες μας οι οποίοι κρυώνουν ακριβώς επειδή δεν επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία η Κυβέρνηση, στο θέμα του πετρελαίου και στο θέμα των ενισχύσεων, που θα έπρεπε να έχουν δοθεί σε όσους δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την πολύ αυξημένη τιμή του πετρελαίου.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Σέβομαι απολύτως αυτό το οποίο σας έστειλαν με μήνυμα ;hnyma και αυτό το οποίο λέτε εσείς. Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν κ. Χατζηνικολάου. Περνάμε μια πρωτοφανή κρίση, πιστέψτε με ότι η Κυβέρνηση…
N.X : Έχουμε κάθε μέρα τραγικές ειδήσεις. Πραγματικά σφίγγεται η ψυχή και η καρδιά σου. Χθες αυτοκτόνησε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι…
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Το ξέρω…
N.X : … αφήνοντας σημείωμα ότι δεν θέλει να γίνεται βάρος στα παιδιά του. Σφίγγεται η ψυχή και η καρδιά. Πού θα πάει κ. Υπουργέ, αυτό το πράγμα;
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Το ξέρω. Είναι το μεγάλο πρόβλημα που περνάει η χώρα κ. Χατζηνικολάου. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε περισσότερο. Είναι τραγικό. Το ξέρω. Το ξέρω και το συμμερίζομαι.
N.X : Προσπαθήστε στο θέμα της ΔΕΗ. Προσπαθήστε, είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα αυτό.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Ναι.
N.X : Πολύ κρίσιμο ζήτημα. Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ.
Ευάγγελος Λιβιεράτος : Εγώ ευχαριστώ. Γεια σας.
12/12/12
----------
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Πρόταση για αυξήσεις 30% σε 3 δόσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ
Επίσκεψη Υπουργού ΠΕΚΑ στο ερευνητικό πλοίο της PGS
Σε Χρόνο - Ρεκόρ για τα Ελληνικά Δεδομένα η Διαδικασία για τις Σεισμικές Έρευνες στο Ιόνιο
Από την επιλογή της PGS στην de facto ΑΟΖ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου