Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Δορυφορικό σύστημα προειδοποίησης φυσικών καταστροφών στα Χανιά

H πιλοτική εγκατάσταση Δορυφορικού Συστήματος Προειδοποίησης Φυσικών Καταστροφών στον Δήμο Χανίων προτάθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία.
Ειδικότερα, το σύστημα αυτό, με τη χρήση δορυφορικής τεχνολογίας, μπορεί να παρακολουθήσει, φυσικούς, αλλά και ανθρωπογενείς, κινδύνους, όπως σύννεφα στάχτης από ηφαιστειακή έκρηξη, επεισόδια μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, εκρήξεις στην επιφάνεια της γης κ.ά.



Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η χρήση του συστήματος για την προειδοποίηση για πλημμυρικά επεισόδια, αλλά και φαινόμενα που εμφανίζονται πριν και μετά από έναν σεισμό. Τέλος, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για να παρακολουθήσει την εκδήλωση και την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς ή να προειδοποιήσει για θαλάσσια μόλυνση από κηλίδες πετρελαίου.

Η πρόταση κατατέθηκε στο Επιστημονικό Συνέδριο για την Περιφερειακή Συνεργασία σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Basilicata, με τη συμμετοχή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας, στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Στο συνέδριο είχαν προσκληθεί ο Δήμος Χανίων, το Τ.Ε.Ι. Κρήτης με το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και το Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας Κρήτης με τον Ερευνητικό Τομέα Φυσικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών.

Η εγκατάσταση του συστήματος προτάθηκε να γίνει μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Basilicata, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών της Ιταλίας, του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Κ.Τ.Ε. Κρήτης και του Δήμου Χανίων. Το σύστημα αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιλοτικό εργαλείο για έγκαιρη προειδοποίηση για φυσικές καταστροφές στα Χανιά και αργότερα ίσως, σε όλη την Κρήτη.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης και βασική ημέρα του συνεδρίου, ο αναπληρωτής καθηγητής, Γιάννης Μακρής, παρουσίασε με ομιλία του τις ερευνητικές δράσεις του Ερευνητικού Τομέα Φυσικών Πόρων και Φυσικών Καταστροφών του Κ.Τ.Ε. Κρήτης και τα αποτελέσματά τους, σε θέματα που αφορούν στην εφαρμογή γεωφυσικών μεθοδολογιών και τεχνικών παρατήρησης του εδάφους και υπεδάφους και παρακολούθησης κινδύνων υποβάθμισής τους και έδωσε έμφαση στην ανάδειξη των αναπτυξιακών προοπτικών του Τομέα.

Στους ομιλητές του Συνεδρίου ήταν και ο καθηγητής Φίλιππος Βαλλιανάτος, όπου στην εισήγησή του παρουσίασε τα πλέον πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα των πολυσχιδών δράσεων του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες διαχείρισης σεισμικού κινδύνου και στις προοπτικές ανάπτυξης αυτών. Σε χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Χανίων, επισημάνθηκε η προσπάθεια του Δήμου για υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων που ενισχύουν τη λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας

Πηγή: haniotika-nea.gr


Σωτήρης Σκουλούδης 

 http://www.zougla.gr
29/12/12
----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin