Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Παγκόσμια Τράπεζα: Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους φτωχότερους

Όλα τα κράτη θα υποφέρουν από τα αποτελέσματα ενός θερμότερου κόσμου, όμως οι φτωχότερες χώρες θα υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας ελλείψεων στην τροφή, αλλά και φαινομένων όπως είναι τα αυξανόμενα επίπεδα της θάλασσας, οι κυκλώνες και η ξηρασία, αναφέρει μια νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με το νέο Πρόεδρο της Παγκόσμια Τράπεζας, Jim Yong Kim, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει υιοθετήσει μια περισσότερο επιθετική στάση ώστε να συμπεριλάβει και την κλιματική αλλαγή στην έννοια της ανάπτυξης.

 «Δε θα σταματήσουμε τη φτώχεια εάν δεν καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή. Είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινωνική δικαιοσύνη, σήμερα», ανέφερε ο Kim σε δημοσιογράφους την Παρασκευή [16 Νοεμβρίου].
Η έρευνα, με τον τίτλο “Turn Down the Heat”, αναφέρει ότι υπό τις παρούσες πολιτικές η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς έως το 2100 και αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες.
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αντίκτυπο. Ο πάγος της Αρκτικής έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το Σεπτέμβριο και τα ακραία κύματα ζέστης και ξηρασίας έπληξαν τις ΗΠΑ και τη Ρωσία περισσότερο συχνά από το αναμενόμενα ιστορικά ρεκόρ, αναφέρει η έρευνα.
Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιθανό να καταστούν «συνήθεις καταστάσεις», εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς, εκτός και αν οι χώρες συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Όμως, ακόμη και αν συμβεί αυτό, η θερμοκρασία δε θα σταματήσει να αυξάνεται πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου.
Σ’ αυτό το θερμότερο κλίμα, τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξάνονταν κατά ένα μέτρο, πλημμυρίζοντας πόλεις σε περιοχές όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές. Η λειψυδρία και η υποβάθμιση των καλλιεργειών θα επιτείνουν την πείνα και τη φτώχεια.
Τα ακραία κύματα καύσωνα θα καταστρέψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κομμάτια γης από τη Μέση Ανατολή έως τις ΗΠΑ, αναφέρει η έρευνα. Ο θερμότερος Ιούλιος στη Μεσόγειο, θα μπορούσε να είναι 9 βαθμούς ζεστότερος από σήμερα, αντίστοιχα με τις θερμοκρασίες στην έρημο της Λιβύης.
Απρόβλεπτες συνέπειες
Σωρευτικά, τέτοιες κλιματικές αλλαγές μπορούν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες που οι άνθρωποι να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν, δήλωσε ο John Schellnhuber, διευθυντής του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την Έρευνα των Κλιματικών Επιπτώσεων, το οποίο συνέταξε την έρευνα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Climate Analytics.
 «Εάν δούμε συνολικά όλα αυτά τα πράγματα μαζί, όπως τα όργανα που συνεργάζονται στο ανθρώπινο σώμα, μπορούμε να οδηγηθούμε στην επιτάχυνση αυτού του διλήμματος», είπε ο Schellnhuber. «Αυτός δεν είναι ο δρόμος που θέλει να ακολουθήσει ο κόσμος μας».
Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τις αυξανόμενες ανθρωπογενείς συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την καύση των ορυκτών καυσίμων και της αποψίλωσης των δασών.
Ο Kim είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σκοπεύει να συνδέσει την κλιματική αλλαγή με την ανάπτυξη στα προγράμματά της. Πέρυσι, η Τράπεζα διπλασίασε τη χρηματοδότησή της για 48 χώρες που επεδίωκαν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, στο ποσό των 7.2 δις δολαρίων.
 «Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάποια εναλλακτική λύση για να επιταχύνει την ανάληψη της δράσης στα εν λόγω ζητήματα, δεδομένων των καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε σε δήλωσή της η αναπτυξιακή ομάδα Oxfam. «Το ζήτημα για την Παγκόσμια Τράπεζα είναι το πώς θα εξασφαλίσει το ότι όλες οι επενδύσεις ανταποκρίνονται στις επιταγές της έκθεσης». 
Το 2010, η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε δάνειο ύψους 3.75 δις δολαρίων για την ανάπτυξη μονάδας παραγωγής ενέργειας καύσης άνθρακα στη Νότια Αφρική, παρά τις αντιθέσεις διεθνώς.
Ο Kim ανέφερε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να αποφύγει τις επενδύσεις στον άνθρακα, εκτός αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. «Όμως, ταυτόχρονα, είμαστε η ομάδα που συνιστά έσχατη λύση εξεύρεσης απαιτούμενης ενέργειας σε χώρες που τη ζητούν απεγνωσμένα», ανέφερε.
Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας βλέπει το φως της δημοσιότητας, την ώρα που περίπου 200 έθνη προετοιμάζονται για τη συνδιάσκεψη της Ντόχα, στο Κατάρ, από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, όπου θα αποπειραθεί η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, του υπάρχοντος σχεδίου για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου από τα αναπτυγμένα κράτη, το οποίο λήγει φέτος.
EurActiv.gr  
-----
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 σχόλιο:

  1. Climate change threatens trouble in the near future, World Bank says.....

    The World Bank is beginning to commit billions of dollars to flood prevention, water management and other projects to help major Asian cities avoid the expected impact of climate change, a dramatic example of how short the horizon has become to alleviate the effects of global warming.

    Places such as Bangkok, Jakarta and Ho Chi Minh City are now considered “hot spots” that will bear the brunt of the impact as sea levels rise, tropical storms become more violent, and rainfall becomes both more sporadic and — in the rainy season — more intense.......http://www.washingtonpost.com/business/economy/climate-change-threatens-trouble-in-the-near-future-world-bank-says/2013/06/18/1ba2bcea-d83d-11e2-a9f2-42ee3912ae0e_story.html?wprss=rss_homepage
    19/6/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin