Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σε κατάσταση πολιορκίας για δεύτερη φορά οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Σε μία περίοδο σκοταδιού μπαίνουν οι Βρυξέλλες, όπου «χτυπά» η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη βελγική πρωτεύουσα.

Την ευθύνη για τα «χτυπήματα» - δύο στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και ακόμη ένα στο μετρό Μάαλμπεκ - ανέλαβε με ιδιαίτερα πανηγυρικό τρόπο το Ισλαμικό Κράτος.

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ που θεωρείται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε: «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς την Τρίτη, θέτοντας στο στόχαστρό τους αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, στις Βρυξέλλες».

Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και τρίτη βόμβα που δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε μέσω ελεγχόμενης έκρηξης.

Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών αλλά και των τραυματιών.

  • Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τρεις επιθέσεις κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 άνθρωπους, ενώ οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 212, καθώς το Βέλγιο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είπε ότι «έγινε αυτό που φοβόμασταν, μας χτύπησαν τυφλές επιθέσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, ο Σαρλ Μισέλ και ο γενικός εισαγγελέας Φρέντερικ βαν ντερ Λέβ επιβεβαίωσαν πως «και οι τρεις εκρήξεις είναι τρομοκρατικές ενέργειες».

«Σκοτεινή ημέρα για τη χώρα» είπε ο Σαρλ Μισέλ, καλώντας σε ψυχραιμία. «Έγινε αυτό που φοβόμασταν, μας χτύπησαν τυφλές επιθέσεις» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «δειλά και άνανδρα».

Πάντως, τα χτυπήματα των τζιχαντιστών δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη στους ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που βελγική πόλη δέχεται οργανωμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, που αποσκοπούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σε κάποιο βαθμό ήταν αναμενόμενα, εάν συνδυαστούν με το γεγονός ότι στο Βέλγιο και στις Βρυξέλλες έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός δυνητικών τρομοκρατών. Άλλωστε, ο πυρήνας των τζιχαντιστών που οργάνωσε και εκτέλεσε τα χτυπήματα στο Παρίσι προέρχονταν από τη βελγική πρωτεύουσα.
 elzoni.gr
23/3/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι νεκροί Έλληνες στα μακεδονικά χώματα σάς κοιτούν με οργή

«Παριστάνετε τα "καλά παιδιά" ελπίζοντας στη στήριξη του διεθνή παράγοντα για να παραμείνετε στην εξουσία», ήταν η κατηγορία πο...

Blog Widget by LinkWithin